2012-07-23

Windows 8 Metro, kloss- och leksaksdesign

Den nya formgivning som följer med Windows 8 Metro är omdebatterad. Detta inlägg följs som orsak av en kommentar på ett tidigare inlägg samt IDG Artikel. Själv har jag ett starkt personligt engagemang i att rätt information sprids och vill tydligt fram min syn i detta. Kommentaren lyder ordagrant citerat;
Aldrig windows 8. Skäl nr 1: Metro är skrämmande fult och fullständingt oanvändbart på en stationär dator. Skäl nr 2: Windows 8 hindrar dig från att installera andra operativsystem m.m pågrund av bios uppdateringen. Microsoft skulle utredas av EU igen för Hindrande av konkurrens. - Magnus

Jag anar, efter att ha sett flera liknande tacklingar, att detta bemötande av Windows 8 är en effekt av Microsofts hårda framkörning av Metro-gränssnittet. Man tror att det här är Windows 8, kort och gott. Ett antal färgglada rutor som är för stora för bildskärmen. De här tacklingarna verkar så smått växa till en sorts krigsförklaring och mynnar eventuellt i okunnighet och ointresse.

Först och främst
Ingen kommer att tvingas använda det ovan refererar till.

Metro är mycket viktigt för Microsoft. Det är också mycket viktigt för sos användare, men det vet vi inte riktigt ännu. Faktum är att det inte är viktigt, men kommer att bli. Metrodesignen, eller snarare de färgglada plattorna som några nämner dem, är anpassade för touch skärmar av olika slag. Metro är att klassa som ett "Skin", men där "skinn'et" dessutom aktiverar genvägar och programförenklingar.

"Desktopläget" Windows 8 är en kraftigt förbättrad uppgradering av Windows 7. Desktopläget ligger ett enda klick ifrån inloggningen och är det någon anser sig behålla, genom att stanna kvar med Windows 7. Det ÄR alltså Windows 7, uppgraderat och förbättrat. Det är antagligen också här vi, allra flesta användare, kommer vara ett bra tag framöver.


Kombo
Det Metro som nämnts ovan är, i mina ögon, bara en ny startmeny. Jag har inte startmenyn framme, när jag arbetar med datorn. Samma kommer att gälla / gäller redan med Windows 8. Det som tillkommer här, är att start-menyns utseende återkommer i lättare versioner av mina program. När jag öppnar ett nytt mail, fläks den upp över en helbild och jag har 100% skärmyta att läsa/skriva på. Mycket tacksamt. Hur snabb den är att få undan, när jag vill dölja det jag skriver för min chef (eller mer seriöst: känslig information när en kund eller klient kommer in) återstår att se. Metro levererar ännu så länge en god känsla av privatpersonsanpassning.


Vidare följer det med Charms i Windows 8 som innebär att följande funktioner blir centrala och att kalla för Metro, eftersom det är i Metros tappning dessa återhämtas:


* Sökfunktioner
* Anslutna enheter
* Inställningar för ett program


Man använder inte längre startmenyn till exakt allt. Den gamla folder/mapp-vyn, som en gång var hatobjektet efter att winfile.exe dog med Windows 3.11 och ersättares med Windows 95, har fått en fantastisk uppgradering och snudd på osynlig integration av en molntjänst, sina "Mina dokument". Framigenom använder du också sökfunktionen för att starta program, kanske till och med favoriter från webbläsaren. Det hänger på applikationsutvecklarna. Windows 8 har stöd för det.


Marknadsföring
Att Microsoft marknadsför Metro som frontfigur för Windows 8 och PC kan tycks lite märkligt, eftersom de flesta av oss omgående dyker ned i desktopläge och stannar där. Dock väl med ett väldigt mycket bättre Windows 8, än Windows 7 (motiveringar till det, postar jag i ett annat inlägg). Det ger dessutom allmänheten en bild av ett operativsystem för PC, men som inte är anpassat för PC. Det ger däremot en signal om att vi inom ett par år kommer ha touchskärmar, alternativt en touchplatta till höger om vår mus, alternativt framför tangentbordet. Musarmsfolket kommer att börja använda datorer igen.


Operativlåsning erbjuder grund för bredare argumentbas än i ett stycke, så det tar jag upp i ett annat inlägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar